Interview

1. Kies datgene waar je geen spijt van krijgt

‘Ik kom uit Vriezenveen, een boerendorp in Twente, waar mijn ouders een restaurant hadden waar de bruiloften en partijen van het dorp werden gehouden. Het lag voor de hand dat ik dat zou overnemen, maar stiekem wou ik theater maken. In het laatste jaar van de mavo besloot ik dat het maar eens uit moest zijn met dat gedroom. Realistisch moest ik worden; de horeca of de verpleging, daar lag mijn toekomst. Tot een leraar tegen me zei: “Jij gedraagt je als een muurbloempje,” en me overhaalde goed na te denken over wat ik het liefst wou. Het maakt niet uit wat je kiest, zei hij, het hoeft niet zo groot mogelijk te zijn, als je er maar geen spijt van krijgt. Het heeft mijn leven veranderd. Ik ging auditie doen bij de theaterschool in Amsterdam.’

2. Maak je dromen waar

‘Als naïef boerenmeisje kwam ik in de grote stad. Maar dat ik die droom had waargemaakt, gaf me kracht. De reis naar de Zuidpool is de theatrale uitdaging van dat...