Interview

1. Maak iedereen deelgenoot van jouw ontdekkingen

‘In mijn familie ging bijna niemand naar de middelbare school. Ik was een van de eersten. Mijn vader deed binnenshuis eenvoudig werk, maar was ook een goede schaker. Mijn moeder was huisvrouw en speelde viool. Ze gaven mij veel vrijheid. Op de hbs kreeg ik vriendjes van intellectuele ouders die me meenamen naar concerten. Ze vonden me een pittig, nieuwsgierig ventje. Altijd wilde ik vertellen wat ik meemaakte. Na een fietstocht door Luxemburg las ik mijn ooms en tantes voor uit mijn reisdagboek. De afgelopen dertig jaar ben ik voortdurend onder de indruk geweest van de ontwikkelingen in het genetisch onderzoek en dat heb ik op televisie en in boeken met de mensen willen delen. Ik ben geen vakfreak, leg ingewikkelde zaken begrijpelijk uit. Ik betrek mensen graag bij mijn ontdekkingen.’

2. Prik ballonnen door

‘Ballonnen doorprikken is altijd mijn missie geweest. Dat gaat vaak in tegen de trends. Zo ben ik blij met het ‘Nee’...