Interview

1. Vat het leven niet persoonlijk op

‘Ik zie mijzelf als een verwoed roeiend mannetje op de grote zee. Ik vaar dagenlang oost om te ontdekken dat een westelijke stroming mij naar de andere kant drijft. Als puber leerde ik dat al je zekerheden ineens kunnen wegvallen, terwijl het leven ogenschijnlijk gewoon verder kabbelt. Toen ik twaalf was, belandde mijn vader zwaar depressief en suïcidaal in een kliniek waar hij anderhalf jaar vingervervend doorbracht. Hij was altijd een succesvol zakenman geweest. Nu stond hij huilend naast mijn bed om te zeggen dat hij het zo fantastisch vond dat ik laat opstond en gedichten maakte. Alles verandert voortdurend en op veel factoren heb je geen vat. En dus denk ik nooit: het lag aan mij. Het hoogste wat je kunt bereiken, is dat je het leven niet persoonlijk opvat, niet je successen maar ook niet de narigheid.’

2. Wees je bewust van je oogkleppen

‘Iedereen heeft oogkleppen, maar je mag er nooit aan wennen. Mijn identiteit als Nederlandse...