Een persoonlijke opdracht

Een massale protestbeweging heeft Darfur in Amerika op de politieke agenda gezet. Vooral jonge Amerikanen voelen zich betrokken bij wat in Darfur gebeurt. Voor hen is ‘never again’ een persoonlijke opdracht. ‘Wij zijn de generatie die een einde zal maken aan genocide.’

Dit is wat ik de afgelopen maanden voor Darfur had kunnen doen: ik had kunnen hardlopen in een symbolische olympische race. Of, als dat te zwaar was, kunnen wandelen. Ik had kunnen ‘sterven’ in een ‘die-in’. Of een vluchtelingenkamp kunnen bouwen van kartonnen dozen en witte lakens. Ik had een kaartje kunnen kopen voor een rockconcert. Naar een lezing kunnen gaan, of een modeshow, een fototentoonstelling of galerie kunnen bezoeken. Ik had voor Darfur kunnen bidden, dansen, eten, of juist een dag kunnen vasten. Ik had geld kunnen inzamelen met de verkoop van T-shirts en polsbandjes. En aan protestacties en demonstraties kunnen deelnemen op universiteiten, voor...