Criminele virussen

Harry Lensink& Maurits Martijn
Fotocredit: Mike Schroeder/argus/HH
Reconstructie: De overheid staat machteloos tegenover serieuze computercriminaliteit. Hoe het Pobelka-computervirus heel Nederland lam had kunnen leggen.

Een paar uurtjes. Meer zegt Rickey Gevers niet nodig te hebben om het Nederlandse vliegverkeer plat te leggen. Hoe moeilijk kan het zijn? Hij heeft immers de inloggegevens en wachtwoorden van vliegtuigmaatschappijen en andere instanties uit de luchtvaartbranche.

Het staat allemaal op het bestand van 750 gigabite dat de veiligheidsexpert van het Hilversumse bedrijf Digital Investigation in het najaar van 2012 in handen kreeg. Tussen die gegevens zit zeer gevoelige informatie over ‘ongeveer ieder bedrijf’ in Nederland.

De onderzoeker komt in het najaar van 2012 voor het eerst in aanraking met het zogenaamde ‘Pobelka-virus’. In september blijkt de website van De Telegraaf – een van de meest bezochte van Nederland – te zijn gehackt. Bezoekers van de site worden ongemerkt besmet en zo is een botnet, een netwerk van...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie