Volgende week verschijnt het eerste nummer van ‘gratis kwaliteitskrant’ De Pers. Bedenker en uitgever Cornelis van den Berg heeft rotsvast vertrouwen in het succes: ‘Michael Moore is mijn stijl niet. Maar muck-raking op niveau is fantastisch.’

‘Ik ben het zwarte schaap van de familie. Met mij zou het slecht aflopen. Want de eerste jaren op de middelbare school deed ik niets anders dan lezen. Ik begon met Dickens en Dumas père, daarna de negentiende-eeuwse Russen. Mijn vader reisde als inspecteur voor justitie door het land. Ik ging soms mee, dan liet hij me achter in het plaatselijke antiquariaat waar ik uren zat te lezen en met stapels boeken wegging. Ik had meer met mensen uit boeken dan met echte mensen. Mijn moeder noemde me de monnik. Mijn ouders kunnen zich nog steeds niet voorstellen dat ik uitgever ben van De Pers.

Dankzij Isaac Bashevis Singer kwam ik op het idee om mijn eindscriptie in New York te schrijven. Ik was na wat omzwervingen bedrijfskunde in...