Tijd van leven

Met wie zou u meer tijd willen doorbrengen?

‘Ik heb altijd genoeg tijd gehad voor vriendinnen en vrienden, het is hetzelfde als met lezen: ik kan niet zonder, ik heb vriendschappen hard nodig. Naast dat ik een paar langjarige vriendschappen heb, maak ik zo eens per jaar wel een nieuwe vriend of vriendin. Dat komt omdat er veel jonge mensen op mij afkomen die mij dingen willen vragen. Ze blijven aan me hangen. Het is een ander soort vriendschap; misschien een beetje eenrichtingsverkeer, waarbij zij wel hun problemen bij mij stallen maar ik niet bij hen, want ik ga niet tegen ze klagen over hoe stijf ik ben als ik ’s morgens uit bed kom. Ik zeg altijd: kijk, wij zijn wel jong geweest, maar zij zijn nog niet oud geweest, dus hoe zouden zij dat moeten weten. Maar het is wel degelijk vriendschap.’

Wat was uw naarste tijd?

‘Ik ben überhaupt nogal een piekeraar, maar ik heb een heel slechte tijd gehad toen ik begin twintig was. De dood van mijn vader – hij overleed toen ik...