Ze staat bovenaan de lijst van ‘Hollywood’s worst dressed’. Sportieve of vrolijke typetjes spelen gaat haar moeilijk af. En tot voor kort was ze een curiosum dat alleen in de smaak viel bij gefrustreerde intellectuelen en perverse types. En toch is Christina Ricci geen freak, maar de meest geprezen en gevraagde jonge actrice van de Amerikaanse cinema.

‘In zo’n kleine geïsoleerde gemeenschap is natuurlijk heel veel inteelt en na een paar generaties moet dat leiden tot iemand die eruitziet als Christina Ricci,’ motiveerde regisseur Tim Burton de keuze van zijn hoofdrolspeelster in Sleepy Hollow. Toch speelt Ricci in de film geen monster, schurk of intrigante, maar de archetypische ingénue. Zelf zei ze: ‘Toen ik het scenario las, dacht ik, die vent heeft me nooit zien acteren, later begreep ik zijn bedoeling. Het is een mysterie en zodra het publiek mij ziet, zal het denken dat ík de bron ben van alle kwaad, maar de grap is dat ik zo onschuldig blijk als een lam.’

Christina Ricci...