Jan Peter Balkenende heeft gefaald als leider van het christelijk-sociale kabinet. Dat zeggen vicepremier en ChristenUnie-voorman André Rouvoet en fractievoorzitter Arie Slob deze week in Vrij Nederland.

Arie Slob: ‘Ik was niet onder de indruk van Jan Peters kwaliteiten als teambuilder. Ik heb me er over verbaasd dat hij soms maandenlang niets van zich liet horen.’

Als voorbeeld van het falen van de premier noemt Slob de kwestie-Uruzgan, waarover het kabinet uiteindelijk viel. ‘Je kon op lichtjaren afstand zien aankomen dat dat een struikelblok zou worden. We zijn met de drie fractievoorzitters naar het Catshuis gegaan. Met de boodschap: we moeten elkaar zien te vinden, dit conflict moet worden gepacificeerd. Balkenende zei: ik ben ermee bezig, ik zal het naar jullie terugkoppelen. Niets meer van gehoord.’

Volgens André Rouvoet is Balkenende meer bezig geweest met de belangen van het CDA dan die van het kabinet. ‘Uiteindelijk komt Jan Peter altijd weer bij het...