Teevengate

Geen 2, maar 22 miljoen: Cees H. was veel rijker dan gedacht

Harry Lensink& Marian Husken
fred teeven
Ivo Opstelten en Fred Teeven. Foto: Peter Hilz/HH

Een ‘vergeten’ FIOD-document toont aan dat de crimineel met wie Fred Teeven als officier van justitie een deal sloot, over bijna 22 miljoen guldens drugsgeld beschikte. Dat is, zacht uitgedrukt, meer dan die twee miljoen waar tóen van werd gesproken.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst traceerde in 1994 een ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ van 21.682.063 gulden bij de veroordeelde drugshandelaar Cees H., verspreid over Zwitserse, Luxemburgse en Nederlandse bankrekeningen. Zes jaar later sloot de Nederlandse staat een deal met H. in de veronderstelling dat hij over slechts twéé miljoen gulden beschikte. Dat blijkt uit de heruitgave van het boek De jacht op crimineel geld, die vandaag verschijnt.

Fragment van het FIOD-document.

Afgelopen maart trad minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie af, samen met zijn staatssecretaris Fred Teeven. Opstelten had de Tweede Kamer verkeerd voorgelicht over de deal met Cees H. uit 2000, die Teeven indertijd...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials