Film / Oude bekenden

Wat is er mis met mijn herinneringen? Waarom hebben we dit nooit geweten? Vragen die bij me opkwamen bij The Autobiography of Nicolae Ceausescu: een duizelingwekkende collage van archiefbeelden, een fascinerend portret van een dictator, door de Roemeense regisseur Andrei Ujica. Er komen beelden en feiten in voor die ik niet kende. Het communisme dat ik me herinner blijkt ook een ander gezicht te hebben gehad dan het verval en de onderdrukking die de gewone burger dagelijks ervoer: dat van een mooie, wufte, haast kosmopolitische nomenklatura. Kijk je in deze film naar Ceausescu en zijn entourage uit de jaren zestig, dan zie je jonge, met designzonnebrillen getooide mannen in strakke maatpakken, die in weelderige tuinen champagne drinken met glamourvrouwen. Deze beau monde gaat met de laatste mode mee en verruilt de strakke beatlelook voor de lossere bakkebaarden. Logisch dat zulke uitverkorenen flink detoneren naast de wereldleiders die dit ogenschijnlijk...