Broedplaatsen

Waar buurtbewoners zelf bepalen wat er in hun wijk gebeurt

Kelli van der Waals
Foto: Boudewijn Bollmann
Buurttenders zijn werkmethodes waarmee een buurt zelf bepaalt hoe haar geld besteed wordt. Initiatiefnemer Fenneke van Deijl leidt ons rond de Spaarndammer souk, een markt die voortkwam uit zo’n tender.
Wat is dit nu weer?

Een buurt die zelf heeft bepaald hoe haar geld wordt besteed. Buurttender is een werkmethode om buurtbewoners meer zeggenschap te geven over wat er in hun wijkje gebeurt. Daarbij denken ook andere belanghebbenden mee, zoals winkeliers en welzijnsorganisaties, maar uiteindelijk draait het om de betrokkenheid van de bewoners. Een organisatie kan je wel bellen met de vraag wat-vinden-jullie-hiervan, maar, zegt initiatiefnemer Fenneke van der Deijl, je kan niet dé bewoner bellen.

Zo’n buurttender werkt in vijf stappen. Eerst (1) kunnen ideeën worden ingediend voor de buurt – online en via bijeenkomsten en ideeënbusjes. Dan (2) worden de ideeën gecategoriseerd en peilen de organisatoren welke van de ideeën de meeste steun kan verwachten van de buurt. Van...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials