Formatie

Buma lag dwars (en niet Jesse Klaver)

Thijs Broer
Sybrand Buma (CDA) geeft toelichting over het mislukken van de formatie. Foto: Phil Nijhuis/HH

Haagse spindoctors geven Jesse Klaver van GroenLinks de schuld van het klappen van de formatie, maar de dwarsligger is toch eerder Sybrand Buma, de koppige kampioen van de boze burger.

Nog geen vijf minuten nadat informateur Edith Schippers gisteravond had verklaard dat de formatiegesprekken op niets waren uitgelopen, en dat ‘iedereen echt oprecht heeft geprobeerd het onwaarschijnlijke mogelijk te maken’ begon de spin in de Haagse achterkamers: het klappen van de formatie zou de schuld zijn van Jesse Klaver, die tijdens de onderhandelingen over migratie geen duimbreed had willen toegeven. Na bijna acht weken en achttien dagen van intensieve gesprekken is de formatie weer terug bij af.

De vraag is alleen of het wel terecht is dat Klaver nu de zwartepiet krijgt toegespeeld. De gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks, de winnaars van de verkiezingen, waren een uitgelezen kans om éindelijk een kabinet met een echte, duurzame agenda tot stand te brengen, na jaren van...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials