06-05-2008

Ben ik nou gek of alle andere politieke commentatoren? Een jaar geleden schreef ik voor Vrij Nederland een groot portret van Ella Vogelaar, toen net begonnen als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. ‘Een menselijk powerhouse’ stond erboven en dat was precies wat ik van haar vond. Als een van de weinige vertegenwoordigers van de landelijke media was ik met Vogelaar door de probleemwijken getrokken en daar opereerde ze behendig: ze ging iedereen in gesprek, stelde slimme vragen, klaagde de bureaucratie op de gemeentehuizen aan en riep de bewoners op de koppen bij elkaar te steken en actiecomités te vormen die sterk zouden staan tegenover de overheid. Het leek me geen slechte aanpak. Ook sprak ik met mensen die haar kenden als vice-voorzitter van de FNV, voorzitter van Oxfam Novib en president-commissaris van Unilever Nederland. Ze liepen allemaal met haar weg. Nu geldt ze als de brekebeen van Balkenende IV en ik vraag me al weken af: hoe kan dat nou? Ligt het...