Interview Berend Strik

‘En dit,’ zegt Berend Strik terwijl hij een lege ruimte binnenwandelt, ‘wordt de familiezaal. De afgelopen decennia heb ik voor mijn werk vaak geput uit de fotocollectie van mijn ouders en het leek me aardig om die werken bijeen te brengen.’ Hij wijst naar de bestikte fotoprints langs de plinten: ‘Die vrouw met dat kind daar, dat is mijn moeder met mijn broer. En die man in dat Prins Carnaval-kostuum, dat is mijn vader – hij is inmiddels overleden. Mijn familie vindt het nog steeds een confronterend werk.’ De zaal moet intiem worden, zegt Strik, wanordelijk, als een fotoalbum. ‘Daarom hangen we de kunstwerken niet alleen naast, maar ook onder en boven elkaar.’

Het is een week voor de opening en in Museum Het Valkhof in Nijmegen wordt de tentoonstelling opgebouwd. Kunstwerken worden uitgepakt, een hoogwerker plaatst plafondspotjes. Met geconcentreerde blik kijkt Strik naar de familieportretten op de grond, dan naar de muur, dan weer naar de kunstwerken....