Miljardairs onder de Guillotine

Miljardairs onder de Guillotine

Ooit dacht Sjors Roeters dat het kapitalisme de wereld zou redden. Vanaf zijn elfde handelde hij driftig op de beurs en hij geloofde vurig in de superioriteit van het systeem. Nu ziet hij dat de structuren en prikkels van het kapitalisme tot ongelijkheid en verwoesting leiden. Terwijl de aarde in de fik staat, worden de rijken rijker. De geschiedenis laat zien dat extreme ongelijkheid uiteindelijk bijna altijd tot geweld leidt. Maar miljardairs liggen nog niet onder de guillotine. Want er zíjn alternatieven voor het kapitalisme. Roeters gaat op zoek. Kan het tij nog worden gekeerd?

Over de auteur

Over de auteur

Sjors Roeters is redacteur van Vrij Nederland. Hij verdiept zich in de wereld van het kapitalisme, de problemen die het veroorzaakt en het verzet ertegen. Het afgelopen jaar reisde hij door Europa op zoek naar alternatieven voor het kapitalisme.

Eerder uitgekomen

Agendahedonisme

Agendahedonisme

Efficiëntie, productiviteit en doelmatigheid hebben niet alleen onze werktijd, maar ook ons privéleven gekoloniseerd. De verinnerlijking van het kapitalistische arbeidsethos, de nieuwe digitale technologieën en de individualisering zorgen ervoor dat we ons leven zien als één groot project waar we het maximale uit moeten halen. Het gevolg is een dichtgetimmerd bestaan waarin nauwelijks ruimte overblijft voor spontaniteit, verveling en het onverwachte.

Journalist Tom Grosfeld laat een verfrissend en intellectueel tegengeluid horen.

Van armoede

Van armoede

Vier liberale kabinetten op rij hebben een grote welvaartskloof gecreëerd. De armoede in Nederland neemt, zo is de verwachting, de komende jaren toe. Alles is er in Nederland om mensen te helpen, maar instanties en overheden communiceren niet met elkaar. De hulpverleners die mensen wél helpen, moeten vaak van de regels afwijken.

‘Een fantastisch en belangwekkend boek, ik hoop dat veel mensen het gaan lezen.’

– Marjolein Moorman, wethouder Armoedebestrijding in Amsterdam voor de PvdA

Jonah Falke onderneemt in een reeks reportages een persoonlijke zoektocht naar armoede in Nederland.

Kies toch niet steeds de kant van de macht

Kies toch niet steeds de kant van de macht

Geen goedbedoelde ‘tips’ van spindoctors die ‘even iets willen meegeven’. Geen ditjes-en-datjes rondom ‘hoofdrolspelers’. Geen vooraf uitonderhandelde interviews en zonder ingestoken reconstructies.

Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers fileren de Haagse redacties en schetsen een betere toekomst: een ingewijdenvrije parlementaire journalistiek die geen onderdeel is van het spel en die zich concentreert op politieke daden.

Bestel nu jouw exemplaar!

De geschiedenis van <br>Uitgeverij Vrij Nederland

De geschiedenis van
Uitgeverij Vrij Nederland

Vrij Nederland heeft al ruim tachtig jaar de ambitie om voor onze vrijheid te vechten en gelijkheid te stimuleren. Vrije Nederlanders verdienen gelijke kansen. Onze kinderen verdienen een veilige wereld. Een toekomst. En dat is niet makkelijk – het is zelfs enorm ingewikkeld. Ingewikkelder dan je kunt vangen in een artikel. Het is dus weer tijd voor boeken.

Daarom herneemt Vrij Nederland een oude traditie. Sinds de Tweede Wereldoorlog gaven we ruim 125 boeken uit, maar de laatste jaren was het stil. Voor u ligt nu het startschot van ons hernieuwde non-fictiefonds. Boeken over macht, armoede, de toekomst van het kapitalisme en de manier waarop we onze tijd indelen. Boeken die er moeten zijn. Boeken waarin vragen worden gesteld die een gedegen antwoord behoeven. Boeken onder één noemer: Uitgeverij Vrij Nederland. Met één smoel: elk omslag wordt ontworpen door de beroemde Israëlisch-Britse illustrator Noma Bar.