Overal zien we signalen voor een terugkeer van de bidet. Nog nooit leek de tijdsgeest rijper voor het billenpoedelbadje.

Er is weinig sanitair zo omringd door mysterie en controverse als de bidet. Voor de ene helft van de wereldbevolking is het een onmisbaar hulpstuk om zich na een toiletbezoek weer schoon en fris onder de mensen te begeven, voor de andere helft is de bidet niets meer dan een raadsel van keramiek, dat ze uitsluitend tegenkomen in buitenlandse badkamers.  Ik was vroeger gefascineerd door de bidet in de badkamer van de jaren ’60-bungalow van mijn oma. Ik ging er aanvankelijk vanuit dat het een tweede wc’tje was, speciaal voor kinderen en kleine mensen, of anders een heel serieus voetbad. Toen oma me vertelde dat het ding er stond om ‘je billen mee te wassen’, vond ik dat even hilarisch als onvoorstelbaar.

Ik ben niet alleen in mijn giechelige onwetendheid. Het internet staat vol handleidingen en instructievideo’s over hoe je een bidet nou precies gebruikt...