We pesten bijen en vlinders weg van het platteland, de stad in. Laten we ze daar alsjeblieft wat warmer ontvangen: weg met de grasmaaier in het plantsoen!

Toen ik een jaar of negen was, waren hommels mijn lievelingsdieren. Deze ‘vliegende pandabeertjes’, zoals bijenexpert Koos Biesmeijer van Naturalis ze noemt, met hun gestreepte vachtjes vond ik geweldig. Hoe ze luid zoemend van bloem naar bloem vliegen, hun pootjes bedekt met stuifmeelklompjes. Ik leerde de soorten uit mijn hoofd en zelfs de Latijnse namen kende ik van deze ‘Bombus’. De pauzes van school bracht ik door bij de rozenbottels achterin, om de hommels te bekijken, te aaien of met mijn handen te vangen. Ik...

Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Verder lezen? Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Verder lezen? Sluit je nu aan.
Vrij Nederland publiceert elke dag één artikel dat er echt toe doet.
Vrij Nederland publiceert elke dag één artikel dat er echt toe doet.
Lees minder. Blijf vrij van geest.
Eén verhaal per dag dat je verrijkt en tot verder nadenken stemt
Van longread tot video, van podcast tot column
Over macht, cultuur en toekomst
Naar je toegestuurd via e-mail of WhatsApp