Hoofdredactioneel

Toch maar even op de website van dagblad Trouw de test gedaan: hoe calvinistisch ben ik? Mijn antwoorden op 25 vragen (nee, ik tuchtig mijn kind niet en ja, lekker eten mag wat kosten) leverde een matige score op (42). Nadere bestudering leerde dat dat vooral te wijten was aan mijn reactie op de stelling ‘eigenlijk zou ik harder moeten werken’. Ik vond het wel goed zo.

Maar toen ik de test nog een keer deed en ditmaal toegaf dat er best een schepje bovenop kan, schoot de eindscore omhoog met 8 punten. Ik bleek nu opeens een waardiger erfgenaam van de vijfhonderd jaar geleden geboren Johannes Calvijn – voor wie zelfs de sabbat niet heilig was.

En dat was goed nieuws. Ooit was arbeid immers iets voor slaven en dieren en school het geluk juist in ledigheid, maar daar kwam de duivel tussen. Inmiddels zijn we, volgens schrijver Alain de Botton, zover dat werk niet alleen nuttig en noodzakelijk is, maar dat het voor iedereen een levensvervulling moet zijn (pagina...