Kunst en cultuur

Rijksmuseum, verkoop eerst deze saaie Rembrandt

Jhim Lamoree
Rembrandt, Portret van Haesje van Cleyburg (1634)

Het Rijksmuseum wil twee dure Rembrandts kopen. Zoiets is in het verleden nogal eens misgelopen. Daarom: een tip voor Wim Pijbes.

Gaat het dit keer lukken? Het zou de aankoop van de eeuw kunnen worden: twee levensgrote portretten ten voeten uit, geschilderd door Rembrandt in 1634, van de vermogende Amsterdamse wees Oopjen Coppit en dier echtgenoot, de gesjeesde student Marten Soolmans.

Rembrandts portret van Marten Soolmans (1634).

Rijksmuseum directeur Wim Pijbes liet het ballonnetje van de aankoop op in de pers en noemde ook al een bedrag: 160 miljoen euro voor het paar, dat in bezit is van de Franse tak van de familie Rothschild. Serieus geld, maar voor de portretten van dit echtpaar een spotprijs, zoals een bevriende kunsthandelaar mij vertelde. Hij schatte in dat de schilderijen per stuk voor 200 miljoen euro verkocht zouden kunnen worden. Hoe dan ook: een buitenkansje.

Gezien de vrijwillige gezochte publiciteit neem ik aan dat Pijbes al tot overeenstemming met de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials