Tijd van leven

Bent u een man van de tijd?

‘Heel erg. Ik vind ook dat we als NS een voorbeeldfunctie hebben – wij zijn in feite “de tijd”, er is geen bedrijf dat zo gebiologeerd is door tijd. Doorgaans kom je verhoudingsgewijs met de trein op tijd; die tijd is veel nauwkeuriger dan wanneer je met de auto reist. Alleen: omdat we het tot op de minuut en in de dienstregeling zelfs tot op de seconde plannen, willen we ook dat treinen precies conform die dienstregeling rijden. Daarom worden er hoge eisen aan ons gesteld, en dat is ook wel terecht.’

Heeft u voldoende tijd voor uw vrouw en kinderen?

‘Ja. Ik zorg dat alle hoogtepunten op de school van onze kinderen in het begin van het jaar in mijn agenda staan. Ik vind ook dat ontspanning buiten het werk bijdraagt aan de kwaliteit op het werk: mijn beste ideeën ontstaan op het water of als we op de fiets op pad zijn.’

Hoe deelt u uw werktijd in?

‘Dat bepaalt mijn secretaresse, maar ik heb een vrij grote beheersing over mijn agenda en dat...