Guido van Lier
Author image
0 publicaties
Article image
Carel Peeters' Literaire Kroniek
Een bepaald soort fout vergoeilijkend
In 2001 publiceerde Chris van der Heijden zijn boek Grijs verleden waarin hij de termen goed en fout in de Tweede Wereldoorlog relativeerde. Vergoelijkte hij daarmee ook het gedrag van zijn ouders? Met Over de rand laait vuur schreef hij daar boek over.
Article image
Nieuwsbericht
Onderzoek
De macht van de melkpoedermaffia
Wetenschappelijk onderzoek in twijfel trekken, normaal babygedrag medicaliseren, vroedvrouwen inzetten als verkoopadviseurs en borstvoeding framen als vrouwonvriendelijk en onvrij – de marketeers van flessenmelk voor baby’s schuwen niets om hun winsten op te drijven. De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef hebben het nakijken.
Article image
Column
Links staat op een kruispunt: regeren of fuseren
Opgaan in een nieuwe linkse partij zou de PvdA kunnen bevrijden van de spoken uit het verleden, maar kan ook leiden tot vele jaren getuigenispolitiek in de oppositie, schrijft Thijs Broer. ‘Precies dat is het dilemma.’
Article image
Reportage
Worstelen met woorden
Laaggeletterdheid is een taboe, vooral bij mensen met een Nederlandse achtergrond en leidt tot sociaal isolement, financiële problemen en gezondheidsklachten. De Taal+ school van ROC Mondriaan in Naaldwijk biedt taalvaardigheidslessen. Maar hoe lang blijven deze cursussen bestaan nu er bezuinigingen in aantocht zijn?
Article image
Interview
‘Mijn eigen passies mogen nooit ten koste gaan van andere wezens’
We leven in een vrije samenleving, maar wat betekent het om ‘vrij’ te zijn? We vroegen het aan Paul van der Velde (66), hoogleraar boeddhisme en hindoeïsme: ‘Het grote geluk van het níet hebben van een stofje achter je contactlens, ken je pas als je wél een stofje achter je contactlens hebt.’ 
Article image
Essay
Kan een witte man schrijven over een personage van kleur?
Onze avonden, de zevende roman van de Brit Alan Hollinghurst, komt duidelijk op het juiste moment: de sterk verharde discussie over afkomst en nationale identiteit snakt naar een krachtige, genuanceerde stem. Maar is het ook het juiste boek, en is Hollinghurst (wit, Engels) wel de juiste schrijver om het levensverhaal op te tekenen van een bruine man van gemengde afkomst?
Article image
Analyse
Opkomstplicht? Als Nederland het al zou willen, zou het nog niet kunnen
Door de dreiging van Rusland en investeringen in Defensie laait de discussie over de dienstplicht en de ‘sneuvelbereidheid’ van de Nederlanders weer op. Maar Defensie kan herinvoering van de opkomstplicht de komende decennia helemaal niet aan. ‘Een maatschappelijke dienstplicht is een veel zinniger idee.’
Article image
Column
Ga voor wereldvrede, trouw met een miljardair
Het is even doorbijten, maar de beste manier om de welvaart te herverdelen is toch echt trouwen met, en daarna scheiden van, een miljardair, zegt Hannah Prins.
Article image
Rondgang
Waarom gaan we niet vaker massaal de straat op?
Er is genoeg om tegen te zijn, maar toch blijft de actiebereidheid in Nederland beperkt tot een incidentele zaterdagmiddag, zoals 22 maart bij de landelijke demonstratie tegen racisme en fascisme. Waarom gaan we niet vaker de barricaden op?
Article image
Analyse
Europa bezit eilanden in elke oceaan, maar voor hoe lang nog?
Denemarken verkeert in crisis nu Trump dreigt Groenland over te nemen, terwijl Frankrijk soldaten naar Nieuw-Caledonië stuurt om een onafhankelijkheidsbeweging te onderdrukken. Zijn de dagen van Europese overzeese gebieden geteld?
Article image
Column
Wezenlijk contact is het enige dat ons kan redden
De kou van de wereldpolitiek sijpelt door in onze huiskamers, ziet Nicolaas Veul. We worden harder naar elkaar, en wantrouwiger. Het enige dat tegen die verharding kan helpen, is contact maken. Wezenlijk contact.
Article image
Portretten
Hoe je van taal een wapen maakt
Wie zich goed kan uitdrukken, en het vermogen van taal begrijpt, is beter in staat om de wereld om zich heen te beïnvloeden. We gingen te rade bij vijf taalspecialisten om te achterhalen hoe je woorden tot wapen kunt maken.
Article image
Column
Sta op tegen Trumps agenda van chaos
Denk niet dat Donald Trump zich ooit normaal gaat gedragen, zegt econoom Hans Stegeman. Dit irrationele economische beleid is precies zijn bedoeling, en het is aan Europa er tegenwicht aan te bieden.
Article image
Reportage
Steeds meer Marokkanen keren terug naar Marokko
De tijd dat Marokkanen massaal naar Europa vluchtten, lijkt voorbij. Sterker: jaarlijks keren honderdduizend Marokkanen terug naar het land waar ze niet gezien worden als tweederangsburgers. En dat aantal groeit. Op reportage in het nieuwe Tanger. ‘In de jaren zestig waren hier problemen en armoede. Nu zijn er kansen.’
Article image
Literaire kroniek
De duivel als schoothondje en pitbull in de Nederlandse literatuur
De verbeelding van het kwaad in televisieseries en thrillers is zo overheersend dat je zou vergeten dat het in de literatuur ook niet bepaald afwezig is, van Louis Couperus tot Oek de Jong. Jaap Goedegebuure schreef een kloek boek over de ‘sympathie voor de duivel’ in de Nederlandse literatuur.
Article image
Column
Hoe populisten het pacifisme kapen
Ooit was het pacifisme onderdeel van de linkse tegenbeweging, schrijft Thijs Broer. De laatste tijd is het pacifisme juist op de rechterflank te vinden en worden linkse politici als ‘oorlogshitsers’ weggezet. Hoe is die ommekeer te verklaren?