Auteur
Arjen van Veelen
0 publicaties
Article image
Literaire kroniek
De duivel als schoothondje en pitbull in de Nederlandse literatuur
De verbeelding van het kwaad in televisieseries en thrillers is zo overheersend dat je zou vergeten dat het in de literatuur ook niet bepaald afwezig is, van Louis Couperus tot Oek de Jong. Jaap Goedegebuure schreef een kloek boek over de ‘sympathie voor de duivel’ in de Nederlandse literatuur.
Article image
Column
Hoe populisten het pacifisme kapen
Ooit was het pacifisme onderdeel van de linkse tegenbeweging, schrijft Thijs Broer. De laatste tijd is het pacifisme juist op de rechterflank te vinden en worden linkse politici als ‘oorlogshitsers’ weggezet. Hoe is die ommekeer te verklaren?
Article image
Onderzoek
In de wet is de man nog steeds de norm. Wat doen we daaraan?
Als je als niet-man een wetboek openslaat, kun je zomaar de indruk krijgen dat dit weinig met jou te maken heeft. In onze wet geldt de man namelijk nog steeds als norm. Wat doen we daaraan?
Article image
Interview
Evelyn Austin: ‘Gedraag je alsof je vrij bent’
Evelyn Austin (36) is directeur van Bits of Freedom, een stichting die opkomt voor digitale burgerrechten. ‘Een cynicus zou over ons werk kunnen zeggen: de vrijheid waar jullie voor strijden is er de afgelopen jaren alleen maar op achteruitgegaan.’
Article image
Nieuwsanalyse
Eindelijk trekt Dick Schoof een rode lijn
Bijna werd Dick Schoof door zijn eigen coalitie naar Brussel gestuurd om zinloos dwars te liggen over de herbewapening van Europa. Eindelijk trok hij een rode lijn, waarna de politieke crisis bezworen werd. Maar de onenigheid in de coalitie kan ieder moment weer opvlammen.
Article image
Nieuwsanalyse
Trump geeft Europa zijn glans terug
Steeds weer is een geopolitieke schok nodig om Europese landen beter te laten samenwerken. Na de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog is het Trump die zorgt voor meer Europese eenheid dan ooit. Zelfs het Verenigd Koninkrijk is weer binnenboord.
Article image
Reportage
‘Indonesische machthebbers erfden het racisme van de Nederlanders’
Hannah Zwaluw trekt als toerist door West-Papoea, het vroegere Nederlands-Nieuw-Guinea. Als journalist zou ze er niet binnenkomen. Op haar laatste dag in Jayapura spreekt ze minister-president Edison Waromi van de ondergrondse regering. ‘Als Indonesië alleen maar goede bedoelingen heeft, waarom laten ze dan niemand toe? Wat hebben ze te verbergen?’ 
Article image
Column
De man zonder eigenschappen moet opstappen
Teun van de Keuken vraagt zich af: hoe komt het dat ons land twee keer achter elkaar zulke raadselachtige premiers heeft? 
Article image
Column
Stop met het besnijden van babyjongens
Besnijd geen jongens voor ze er zelf over kunnen beslissen, betoogt Chard van den Berg. Het motto ‘mijn lichaam, mijn keuze’ zou niet alleen voor vrouwen moeten gelden.
Article image
Dubbelrecensie
Het boekenweekgeschenk: een knieval voor de thema’s van onze tijd
In de rubriek ‘Ja maar’ reageert literatuurcriticus Carel Peeters (1944) op de overwegingen die zijn collega Dieuwertje Mertens (1983) heeft bij het lezen van het Boekenweekgeschenk: De krater van Gerwin van der Werf. Een (soort van) dubbelrecensie.
Article image
Column
Kom van die bank af!
Tot het moment dat rechters een uitspraak doen over de facilitatoren van de planetaire crisis is het aan iedereen met een bankpas om in actie te komen, schrijft Hannah Prins.
Article image
Analyse
Circulaire bedrijven? Leuk! Maar waar dan?
Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. Dat betekent veel spullen repareren, en grondstoffen sorteren en recyclen. De vraag is waar dat moet gebeuren? ‘Er is nú ruimtelijk beleid nodig.’
Article image
Interview
Louis Hothothot: ‘China is in de war’
Documentairemaker en schrijver Louis Hothothot werd geboren als een ‘zwart kind’, in China de benaming voor de verboden tweede kinderen in de tijd van de eenkindpolitiek. In het experimentele fotoboek Twaalf momenten gaat Hothothot de confrontatie aan met zijn geschiedenis.
Article image
Column
Radicaal dromen
Het  is  tijd  voor  progressief  populisme, betoogt Hans Stegeman.  Niet om  kiezers  een  rad  voor  ogen  te  draaien,  maar om ze eindelijk weer eens iets te bieden: een droom.
Article image
Onderzoek
De (on)Duidelijke Taal van de overheid
Miljoenen euro’s besteedt de overheid jaarlijks aan het verbeteren van de communicatie met de burger. Van ‘Direct Duidelijk Brigades’ tot taalcoaches en podcastseries. ‘Overheden vinden dat ze communiceren, maar wat ze feitelijk doen is zenden.’
Article image
Tip
Toen Parijs even stilstond voor de gebroeders Séeberger
In een stoffige hoek van een sneue zolder in het Musée Carnavalet in Parijs werden bij een renovatie meer dan zeventig foto’s op groot formaat gevonden van het illustere en armoedige Parijs rond 1900, gemaakt door de legendarische gebroeders Séeberger, de meest professionele amateurs van hun tijd. Te zien in Huis Marseille, Amsterdam.