Sport | Vrij Nederland september 2017

Marokkaans-Nederlandse voetballers: in de geest van Appie Nouri

Auke Kok
Illustratie: Gijs Kast
De tragedie rond Appie Nouri overstijgt het persoonlijke, het plaatselijke, en het landelijke: laat Marokkaans-Nederlandse profvoetballers bruggenbouwers zijn. Dan gaan de vooroordelen de prullenbak in.

Ze zaten er gespannen maar toch hoopvol bij, de vader en broer van Abdelhak Nouri. Op een bankje in Geuzenveld, doorzonwoningen op de achtergrond, ging het veel over Allah. Wat zou het ge-weldig zijn als Hij de voetballer Abdelhak kon helpen, zei vader Nouri tegen interviewer Salaheddine Benchikhi. De populaire vlogger en schrijver Salaheddine was duidelijk geëmotioneerd tijdens zijn uitzending op YouTube. Naast de toewijding van al die knappe doktoren in het ziekenhuis, zei vader Nouri, moest alles worden gedaan om de hulp en genade van Allah in te roepen. Misschien zou de 20-jarige voetballer Abdelhak, die een cultstatus genoot op Ajax’ jeugdcomplex De Toekomst en die binnenkort uit zijn kunstmatige slaap zou worden gehaald, de gevolgen van zijn hartfalen overwinnen. Er waren...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials