Het wapendebat in de Verenigde Staten lijkt muurvast te zitten, maar correspondent Freke Vuijst ziet een uitweg.

Een paar jaar geleden was ik erbij toen de huisarts aan mijn schoonzoon, de vader van mijn kleindochter, een vraag stelde die mij verbaasde: was er een vuurwapen in het huis? ‘Nee’, zei mijn schoonzoon. ‘Nee’, zei ik, die de kleine meid een dag in de week in huis had. Vanwaar die vraag, vroeg ik. De huisarts legde uit dat veel ouders niet genoeg doen om vuurwapens veilig op te bergen. Hij zag het als zijn taak als arts om daar met ouders over te praten en hen informatie te verstrekken over het veiligstellen van wapens. ‘Wapengeweld is een kwestie van volksgezondheid’, zei hij.

In mijn staat, Massachusetts, is dit heel gewoon. Het is hier overheidsbeleid om artsen aan te moedigen de discussie over vuurwapens met hun patiёnten te voeren. Niet om wapenbezit te ontmoedigen. Wel om van veiligheid een prioriteit te maken. Het heeft resultaat: Massachusetts...