Interview Onderzoeksjournalist Ron Suskind

Het begrip ‘onderzoeksjournalistiek’ duikt nogal eens op als verzamelnaam voor proza met zo’n hoge urgentiegraad dat de auteur struikelt over al zijn bevindingen. En dat komt de leesbaarheid zelden ten goede. De Amerikaanse onderzoeksjournalist Ron Suskind pakt het anders aan. Hij dist de keiharde waarheden in zijn bestsellers over de Amerikaanse samenleving en politiek op in een kalme, verhalende traditie die meer met de romankunst gemeen heeft. Minpuntje daarvan kan wel zijn dat de naïeve lezer ertoe neigt om de ontstellende passages als fictie in plaats van als feiten te interpreteren.

‘Mijn werkwijze berust sinds tien jaar op het procédé van over reporting,’ legt Suskind uit. ‘Daar ben ik mee begonnen toen ik nog voor de Wall Street Journal werkte. Ik kies ervoor om niet alleen te beschrijven wat iemand zegt en doet, maar ik verdiep me ook in de vraag waarom hij of zij zo handelt. Dat is niet de makkelijkste weg. Ik breng uren, soms...