Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur. Deze week: de wc. De invloed van het sanitair op de algehele restaurantervaring mag niet worden onderschat.

Er zijn restaurants die beroemd zijn om hun toilet, zoals Aqua Shard, in de iconische Londense wolkenkrabber The Shard. De urinoirs op de 31ste etage zijn geplaatst tegen een glazen wand die uitzicht biedt over de skyline van Londen. I haven’t had the pleasure, maar dat moet machtig plassen zijn. Wel heb ik eens het genoegen gehad gebruik te maken van het toilet bij Nopi, het fine dining restaurant van Yotam Ottolenghi. Daar staat de pot in een barok spiegelpaleis. Dat biedt de mogelijkheid om jezelf vanuit elke denkbare hoek te aanschouwen tijdens het ontlasten. Dat was – voor mij in elk geval – een once in a lifetime experience. Een mens leert veel over zichzelf in zo’n situatie. Of het een constructieve bijdrage aan de culinaire ervaring levert, is een tweede.

Iedereen die wel eens in Amerika geweest is, kent de...