Rusland

Als je niet tegen slechte smaak kan, zet dan de Russische tv uit

Eva Hartog Skorobogatova

Hoe reageerden Russen zelf op de controversiële Holocaust on ice? Sommigen waren boos op het ‘hypocriete’ Westen, anderen vonden de ijsdans stiekem ook wel een beetje misplaatst.

Het leek nog zo’n geslaagde performance: het publiek was ontroerd, en de jury ook. Tatjana Navka en haar danspartner kregen de allerhoogste score voor hun optreden bij de populaire Russische versie van Sterren dansen op het ijs. In de westerse media daarentegen kreeg de show een dikke onvoldoende en een golf van kritiek over zich heen. In Israël, Europa en Amerika, riepen de beelden vooral walging op.

Navka, een grote naam in de kunstschaatswereld en de vrouw van de woordvoerder van Poetin Dmitry Peskov, had zich bij het thema van de avond, ‘buitenlandse film’, laten inspireren door La Vita è Bella van Roberto Benigni. Een film over een vader die door middel van fantasie en humor probeert zijn zoon te beschermen, voor de gruwelen van de Holocaust. Op zondagavond hadden kijkers voor de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials