Beeldend kunstenaar en schrijver Pam Emmerik (1964-2015) is dood. Ze maakte de wereld mooier.

Verleden dinsdag sprak ik haar nog. Ze belde onder etenstijd, terwijl ik moeizaam bezig was iets te fabriceren voor mijn kroost en ik was daarom wel aardig, maar te weinig toeschietelijk. Want ja, ze had een graphic novel klaar, die het jubileum van het Boijmans Van Beuningen zou inluiden. Het museum dat in mijn beleving Pam geadopteerd had; ze lééfde voor haar museum, zette zich als een leeuwin in tegen vijanden van het Boijmans. In de tijd dat ik vorig jaar met Pam optrok voor het profilerende interview met haar kreeg ik bewondering voor directeur Sjarel Ex, die haar alle ruimte gaf, altijd mild bleef en bovennatuurlijk geduld wist te bewaren. Want Pam was héftig.

Nu ook weer. Die tentoon te stellen jubileumstrip, waarvoor ze zelf financiering had gevonden, ging ook over vluchtelingen en de Taliban. Ex had Pam een mandaat gegeven: ‘Haal de wereld binnen.’ Nou, dat heeft hij...