Zijn Het Achterhuis en Mein Kampf nu allebei rechtenvrij?

Mischa Cohen
Actrice Anna Gilsbach van de Berlijnse theatergroep Rimini Protokoll repeteert voor het toneelstuk 'Mein Kampf, Band 1 & 2'. Het stuk ging op 3 september in première in Weimar. Foto: Sebastian Kahnert/dpa/Corbis/HH

Per 1 januari is het auteursrecht vervallen op zowel Het Achterhuis als Mein Kampf. De rechthebbenden van de twee bestsellers, het Anne Frank Fonds en de deelstaat Beieren, hebben zich daar goed op voorbereid.

Het ene boek heeft een oplage van naar schatting tien miljoen exemplaren. Het andere komt al snel op twee keer dat aantal. Twee klassiekers zijn voor altijd verbonden aan de holocaust: Mein Kampf door Adolf Hitler en De dagboeken van Anne Frank. De vergelijking van de oplages is niet helemaal eerlijk: die van Hitlers boek is mede lager omdat het niet overal vrij verkrijgbaar is en omdat het aantal downloads van gratis pdf’s niet in de oplage is meegeteld.

De twee bestsellers konden niet meer van elkaar verschillen, al werden ze allebei geschreven door auteurs die onvrijwillig zaten opgesloten. Anne Frank schreef Het Achterhuis van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 op het onderduikadres Prinsengracht 263. Adolf Hitler begon aan zijn boek in 1924 in de gevangenis...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials