In een interview met Vrij Nederland deze week zegt oud-minister Ab Klink dat zijn partij, het CDA, omwille van het gedoogakkoord met Geert Wilders zichzelf ‘volstrekt ongeloofwaardig’ dreigt te maken.

Klink: ‘Jan Peter (Balkenende, red.) en ik waren er jaren geleden al van doordrongen dat het van levensbelang is de verzorgingsstaat te hervormen. Om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen, zul je iets moeten doen aan de pensioengerechtigde leeftijd, het ontslagrecht, de WW. Toen ik nog aan de onderhandelingen meedeed, zei ik binnenskamers: als die hervormingen niet doorgaan, geven we de hele agenda op die het CDA de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. Ik hield het niet voor mogelijk, maar toen ik eruit was gestapt is inderdaad gezegd: om Geert Wilders ter wille te zijn, komen we niet aan het ontslagrecht en de WW. Doordat het in het gedoogakkoord staat, kunnen VVD en CDA daar nu ook niet meer voor pleiten. We hebben drie jaar geruzied met de PvdA over de versoepeling...