Carel Peeters' Literaire Kroniek

Was de droom van de Verlichting niets meer dan een intellectueel avontuur?

Carel Peeters
Anthony Gottlieb. Foto: Syrie Moskowitz/Ambo|Anthos.

Aan boeken over de Verlichting is de laatste jaren geen gebrek. Toch vond oud-redacteur van The Economist Anthony Gottlieb het nodig er nog een aan toe te voegen.

Bij het laatste hoofdstuk aangekomen van Anthony Gottliebs De droom der Verlichting is de verwachting strak gespannen. Gottlieb zal daarin de vraag beantwoorden wat de Verlichting ‘eigenlijk voor ons gedaan’ heeft. Nu zullen we eindelijk weten hoe hij tegen de Verlichting aankijkt: de voorgaande hoofdstukken hadden daar weinig aanwijzingen voor gegeven. Dat begon zich te wreken. Wat wilde Gottlieb eigenlijk aantonen met de zeventiende en achttiende-eeuwse filosofen die hij behandelt? Hij had in de inleiding geschreven dat we niet moesten denken dat ze onze taal spreken en deel uitmaken van onze wereld. ‘Als we hun ideeën recht willen doen, moeten we pas op de plaats maken en in hun schoenen gaan staan.’

Gottlieb wil een tolk zijn, wil de ideeën van Descartes, Locke, Spinoza, Hobbes, Leibniz, Hume, Bayle en...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials