De Zwitserse filosoof Tariq Ramadan, die afgelopen zomer door de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit werd ontslagen, stapt naar de rechter. Een poging tot onderhandelen met de gemeente en de Universiteit is op niets uitgelopen. ‘Ik eis geen geld, ik wil dat ze hun excuses aanbieden.’

‘Ik stap naar de rechter omdat ik onheus ben behandeld,’ zegt Ramadan deze week in Vrij Nederland. ‘Mijn advocaat heeft geprobeerd te praten en te onderhandelen met de gemeente en met de universiteit. Maar dat heeft tot niets geleid. Ik heb nu geen keus meer.’

Vanuit Zwitserland voegt hij er vandaag het volgende aan toe:
‘Ik heb altijd willen praten, zowel met de universiteit als met de gemeente. Ik ben een man van de dialoog. Mijn assistente aan de Erasmus Universiteit kwam op 4 september na het debat in de Arminiuskerk in Rotterdam naar me toe en zei: “Het college van bestuur vindt het goed als je contact met ze opneemt.” Dat was de omgekeerde wereld vond ik....