Wat kenmerkt een goede officier van justitie? Negen OvJ’s vertellen over hun metier. Vandaag Ferry van Veghel (37): ‘Ik kijk óók door de bril van de advocaat.’

Dertien jaar geleden begon hij als strafrechtadvocaat. In 2006 stapte hij over naar het Openbaar Ministerie en werd hij OvJ. Recente zaken zijn de File¬fuikzaak en de vervolging van oud-rechters Kalbfleisch en Westenberg.

‘Als advocaat laat je maar een heel klein stukje van de waarheid zien,’ zegt hij over die overstap naar het OM. ‘Ik had behoefte aan het totale plaatje.’ Dat betekent niet dat hij zich nu aan “de goede kant” waant. ‘De strafadvocatuur is even belangrijk als wat wij doen. Wij vertegenwoordigen ieder een andere kant van het juridische spectrum. Mijn ervaring als advocaat biedt wel voordelen: ik kijk óók door de bril van de advocaat. Ik realiseer me terdege waar een advocaat straks gaten in zal proberen te schieten. Als advocaat wordt je standpunt grotendeels bepaald door de cliënt, een...