De mensen dichter bij hun voedsel brengen, dat willen deze idealisten. ‘Op kleine schaal maak je de wereld toch een beetje beter.’
Foto: Adrie Mouthaan
Foto: Adrie Mouthaan

Kok en beeldend kunstenaar Sjim Hendrix (30)
‘Als je iets eet wat je niet kent, gaat je lichaam beter werken’

De armoede van de smaak in Nederland, die houdt kok en beeldend kunstenaar Sjim Hendrix (30) bezig. ‘Er bestaat een compleet vals begrip van wat luxe of lekker is. Iedereen stopt de hele dag gerookte zalm in zijn mik, terwijl die naar antibiotica en modder smaakt. Maar dat weet niemand, omdat ze de smaak van wilde vis niet kennen.’

Hij komt uit Groningen, waar hij als kok werd opgeleid door chef-met-een-Michelinster Dick Soek. ‘Bij Dick in de keuken was alles wat niet rechtstreeks uit de natuur kwam “fabrieksvoer” of gewoon rommel. Maar toen ik naar Amsterdam ging om aan de Rietveld Academie te studeren, en ineens geen cent meer te makken had, ben ik me in dat fenomeen van vies, goedkoop eten gaan verdiepen. Waarom...