Stefan Esser is er een uit het boekje. Iets te bol met rode wangen, zijn overhemd in zijn iets te hoge pantalon gefrommeld. Ontwijkende blik, bril, scheiding in het haar. En als hij lacht dan hinnikt hij een beetje. Vandaag is Esser in Amsterdam om een workshop te geven op Hack In The Box, een van de grootste IT-beveiligingsconferenties ter wereld. Op dít feestje is Stefan Esser een ster. De tweeëndertigjarige beveiligingsexpert uit Keulen ontdekte een paar maanden geleden een gat in de beveiliging van het besturingssysteem van Apple. Hij schreef er een blogbericht over en zette het op Twitter. Zijn kunstje was nog niet eerder vertoond en Esser – die online onder de nickname ‘i0n1c’ door het leven gaat – werd een goeroe in de hackersscene.

‘Sites nemen alles over wat ik schrijf,’ vertelt hij, ‘en ik had opeens veertigduizend volgers op Twitter. Die zijn helemaal gek. Ze zoeken verborgen boodschappen in mijn tweets. Zelfs als ik schrijf dat het regent denken ze dat ik een of...