Steeds meer Nederlanders zijn ‘flexitariër’, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Flexitariër is een lelijk woord voor iemand die zijn bal gehakt of rundervink af en toe inwisselt voor een vleesvrij alternatief.

De woordvoerder van de vleesbranche ontkent overigens dat dit een bewuste keuze van de consument is: men zou de hamlap niet laten staan in de hoop op een betere wereld, maar gewoon omdat er door de crisis wat minder te besteden is. Hoe het ook zij, het is goed nieuws voor het klimaat, want een verminderde vleesconsumptie scheelt een hele hoop broeikasgassen en andere ellende.

Tenminste, zolang al deze vleesverminderaars nu niet massaal troost gaan zoeken in een pot Nutella. In Frankrijk waarschuwde milieuminister Ségolène Royal dat de populaire bruine pasta behalve een handvol hazelnootjes vooral ook veel palmolie bevat. Voor het winnen van deze olie worden talloze hectares aan weelderig regenwoud vakkundig ontbost en volgezet met de monotone...