Week 10: Radicale vernieuwers

06-maart

De drang om te vernieuwen is groot in Nederland, maar alleen de echte doorzetters maken er echt werk van, desnoods tegen de stroom in. Vrij Nederland en Kennisland, denktank voor maatschappelijke vernieuwing, namen initiatief om de Radicale Vernieuwers in het voetlicht te zetten. Op de oproep kwamen bijna vierhonderd reacties binnen. De jury selecteerde uiteindelijk 23 inzendingen, die deze week in Vrij Nederland nader worden gepresenteerd. Van FairPhone tot Wakawaka ledlamp: 23 ideeën voor een betere wereld, van interessante eenlingen en collectieven die zoeken naar oplossingen.

Het nieuwste nummer van Vrij Nederland ligt vanaf woensdag 6 maart in de winkel. U kunt natuurlijk ook een abonnement nemen en Vrij Nederland elke week in de bus ontvangen. Of download Vrij Nederland voor op de iPad.


Verder in Vrij Nederland deze week:

Zo goed als ieder bedrijf in Nederland werd slachtoffer van het Pobelka-virus, waarmee op grote schaal gegevens kunnen worden gestolen. De Nederlandse overheid staat machteloos tegenover serieuze computercriminaliteit.
Door Harry Lensink en Maurits Martijn

Een interview met schrijver Oscar van den Boogaard, die na zijn twaalfde roman de hele dag bezig is om de leegte te vullen.
Door Carolina Lo Galbo

Sharon Dijksma: de nieuwe Henk Bleker. De staatssecretaris beloofde dat er binnenkort louter duurzaam vlees op ons bord ligt. Maar ze toont weinig daadkracht.
Door Tomas Vanheste

Vijftig jaar na haar zelfmoord draait de Sylvia Plath-industrie op volle toeren. Schuilt er nog poëzie in de mythe?
Door Rob Schouten


En ook:

- De Week Waarin... de maakbare wereld niet dichterbij kwam, ondanks de ambitieuze kruistochten tegen het kwaad
- Fotodocument: de schoonheid van verdwijnende winkels en neergelaten rolluiken.
- Jeroen Vullings bespreekt de nieuwe Ilja Leonard Pfeijffer
- In 1980 liep de inhuldiging van Beatrix uit de hand. Moet Willem-Alexander nu op zijn hoede zijn? De beste bronnen bij het nieuws vindt u in de Bladwijzer
- Het lijstje: PVV-boycots
- Carel Peeters over Alexis de Tocqueville
- De 'Paradies'-trilogie van filmmaker Ulrich Seidl: echter dan reality.
- Twintigersproblematiek is hip. Floor Rusman bespreekt de nieuwste bijdrage aan de twintigershype
- Moderne ongemakken: niet meer bellen
- Tijd van leven: Yasmine Allas, schrijfster


En onze vaste rubrieken en columns door Arnon Grunberg, Micha Wertheim, Max van Weezel, Ko Colijn, Kees Kraaijeveld, Elma Drayer, Marente de Moor, Nuis-NL, Peter van Straaten, Puzzels, Pieter Geenen, Betty en Stephan Sanders.

Neem nu een
abonnement
Jaar
Half jaar
Kwartaal
Proef
Papier en digitaal
Alleen digitaal