Thijs Niemantsverdriet en Bibeb winnen Tegel

Door Thijs Niemantsverdriet
21 mei 2008
Leestijd:

In een uitverkocht Muziekgebouw aan ’t IJ werden op 20 mei de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse journalistiek, De Tegel, uitgereikt. Zowel het oude als het nieuwe Vrij Nederland werden onderscheiden tijdens het jaarlijkse prijzengala.

Rinus Ferdinandusse neemt Tegel voor Bibeb in ontvangst

Bibeb, de legendarische interviewster van weleer kreeg een Tegel voor haar oeuvre. Bibeb moest, vanwege haar zwakke gezondheid verstek laten gaan. Rinus Ferdinandusse, jarenlang haar hoofdredacteur en ook niet meer een van de jongsten, nam de loodzware Tegel voor haar in ontvangst. (De prozaïsche naam van de prijs verwijst naar het boek 'Tegels lichten' van Henk Hofland.) Bibeb was genomineerd door Frenk van der Linden die haar 'de moeder van alle interviewers' noemt.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kreeg een jonge journalist van het nieuwe Vrij Nederland de talentprijs. Na Robert van de Griend in 2007 (gelauwerd voor zijn undercoverwerk op de Rotterdamse bajesboot) kreeg nu Thijs Niemantsverdriet deze Tegel voor zijn profielen van europarlementariër Joost Lagendijk en staatsecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

Thijs Niemantsverdriet Thijs Niemantsverdriet

Uit het juryrapport:

Winnaar Talentprijs
Thijs Niemantsverdriet brengt met zijn diepgravende portretten van Frans Timmermans en Joost Lagendijk niet alleen de personen dichterbij, maar werpt ook een helder licht op de moeizame relatie tussen de Nederlandse publieke opinie en de EU. Zijn portret van Frans Timmermans biedt bovendien zelden vertoonde kijkjes achter de schermen van de Nederlandse politiek en diplomatie. Het is een fraai voorbeeld van ‘slow journalism’, waarbij de verslaggever ongewoon veel toegang tot zijn onderwerp heeft gekregen. Thijs Niemantsverdriet schrijft heel goed, componeert kundig en observeert scherp.

Winnaar Oeuvreprijs
Honderden interviews heeft Bibeb op haar naam. In de jaren zestig en zeventig was ze een bijna onaantastbare grootheid. Ongeacht wie haar gesprekspartner was, er ontstonden portretten die voelbaar spannend en bijna altijd onthullend waren. Ze was één van de pijlers van het succes van Vrij Nederland. Waren ‘the Powers that Be’ beledigd als Wim Kan hen niet te grazen had genomen, echt meetellen in het Nederland van toen deed je ook niet als Bibeb je niet tientallen uren in beslag had genomen. Zelf zei ze ooit: "Ik denk wel dat ik een beetje een nieuwe vorm aan het interview heb gegeven. Ik probeer de diepere kant te laten zien, de essentiële dingen. Die komen meestal vanzelf aan de orde, heel organisch.” Zichzelf laten interviewen deed ze nooit, ze koesterde als de Greta Garbo van de Nederlandse journalistieke wereld de geheimzinnigheid.

 


Neem nu een
abonnement
Jaar
Half jaar
Kwartaal
Proef
Papier en digitaal
Alleen digitaal