Ronald van Raak Ronald van Raak

Kamervragen over afluisterende privédetective

Door Rudie Kagie
19 augustus 2011
Leestijd:

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet antwoord geven op de vraag hoe het mogelijk is dat geen aangifte kan worden gedaan van het afluisteren van telefoongesprekken door een privédetective. Naar aanleiding van berichtgeving, deze week in Vrij Nederland, over de praktijken van de firma Quso wil Kamerlid Ronald van Raak (SP) van de minister weten wat er terechtgekomen is van de twee jaar oude belofte dat de politie ‘meer en beter’ toezicht gaat houden op particuliere recherchebureaus. Hij vraagt hoe de bewindsman de naleving van de Privacygedragscode voor particuliere onderzoeksbureaus denkt te verbeteren en met welke maatregelen zal worden voorkomen dat privédetectives tegen de regels in burgers blijven afluisteren.

Het politiekorps Hollands Midden weigerde proces-verbaal op te maken toen de Leidse advocaat Ralph van den Hoek aangifte wilde doen van ‘het aftappen of opnemen van telefoongesprekken met een technisch hulpmiddel.’ Volgens de politie mocht Quso afluisteren omdat het vergunning van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft. Inmiddels deed de cliënte van de advocaat met succes aangifte van het aftappen van haar mobieltje. Ze kreeg de beschikking over e-mails van haar ex-echtgenoot, diens advocaat en bureau Quso over de alimentatiekwestie die aanleiding was voor de inbreuk op haar privacy. De ex-echtgenoot wilde voor een civiele procedure bewezen zien dat zijn ex-vrouw inkomsten had en dat er sprake was van een nieuwe liefde. ‘Telefoongesprekken wordt wel opgenomen, maar kan niet gebruikt worden. Dus wat in rapport staat kan gebruikt worden’, mailde de privédetective op 23 maart van dit jaar aan de advocaat van de man.

 

Tomas Vanheste / Map Oberndorff

Waar het geld van ASN écht naartoe gaat

De nationalisatie van SNS Reaal zet ook dochter ASN in de schijnwerpers. Die blijkt niet zo groen als ze zich voordoet.

 

Harm Ede Botje

Sorry, slechts 'een bepaalde onvrede met de maatschappij'

De IND nam de Russische asielzoeker en activist Aleksandr Dolmatov, die later zelfmoord pleegde, niet erg serieus

 

Tomas Vanheste / Maurits Martijn

‘Nog meer snoeien is fataal’

Hans Clevers, de nieuwe president van de KNAW, kampt met een kabinet dat de wetenschap afbreekt.

 

Thijs Broer

Niek Jan van Kesteren: 'We zijn gek als we niet praten met de SP'

Werkgeversbaas Niek Jan van Kesteren maakt zich zorgen over de bezuinigingen, het Polenmeldpunt van de PVV en de houdbaarheid van het kabinet.

 

Thijs Broer

De blinde vlek van Pechtold

De leider van D66 ging praten met Henk en Ingrid. Maar is hij er ook wijzer van geworden?

 


Neem nu een
abonnement
Jaar
Half jaar
Kwartaal
Proef
Papier en digitaal
Alleen digitaal