Opinie

Kleine knokploeg

Door Max van Weezel
16 juni 2009
Leestijd:

'De PVV is geen partij van haat en wraak,' schrijft Tweede Kamerlid Martin Bosma in de Volkskrant.

Hij reageert op een bijdrage van de politicoloog Jos de Beus. Die betichtte Geert Wilders ervan dat hij 'geen afstand durft te nemen van aanhangers die kritische journalisten met geweld bedreigen'.

Waanzinnig, zegt Bosma, die zijn partijleider eerder aan sappige oneliners als 'Ella Vogelaar is knettergek' hielp. De PVV-fractiesecretaris onthult dat De Beus geen 'neutrale waarnemer' is maar (in 1994) opsteller van het verkiezingsprogramma van de PvdA: 'Hij is dus een van de veroorzakers van de problemen waar Nederland zo zijn buik vol van heeft. Hij en zijn PvdA-vriendjes hebben de verpaupering en islamisering zelf georganiseerd.' Nu durft De Beus te beweren dat de PVV gewelddadige trekken vertoont. De conclusie kan niet uitblijven: 'De hooggeleerde professor demoniseert.'

Geruststellend dat Bosma zijn lezers verzekert dat de partij van de vrijheidsmeeuw geen gevoelens van haat en wrok koestert. Maar is dat ook zo?

Even terug naar de aanleiding van de column van De Beus: de verkiezingsbijeenkomst van de PVV op Tweede Pinksterdag in de Rotterdamse Ahoy. Uit de luidsprekers schalde John Fogerty's 'Rockin' All Over The World'. Vanachter de katheder haalde Geert Wilders uit naar 'de doctorandussen met designerbrillen, de VPRO, de kunstmaffia en de linkse grachtengordel'. Vervolgens was er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Hoe ging de PVV de rode neuzen van de staatsomroep aanpakken, wilde een bezoeker weten. Bosma: 'Ik zou die neuzen gaan afhakken. Oooh, ik zie Clairy Polak al liggen.' Tijdens het lijsttrekkersdebat kwam Alexander Pechtold van D66 terug op die uitspraak: 'Uw fractiegenoot Martin Bosma zei dat hij de grote neus van Clairy Polak al zag liggen. Vindt u dat een leuk grapje, mijnheer Wilders?'

Wilders in alle staten want het ging niet over de gróte neus van Clairy Polak maar over haar róde neus. Israël-fan Wilders liet zich niet voor een antisemiet uitmaken! Bovendien had Bosma het alleen voor de grap gezegd. Wilders: 'Natuurlijk wensen wij mevrouw Polak niets kwaads toe, behalve dat ze het nieuws in Noord-Korea gaat voorlezen.' Een aparte vorm van humor hebben ze, de PVV'ers!

Bosma, de man die geen haat en wraak koestert, hanteert vaker gewelddadig taalgebruik. Op dezelfde verkiezingsbijeenkomst in Rotterdam omschreef hij zijn fractie als 'een kleine knokploeg die iedere dag de Kamer binnenloopt'. In de Volkskrant van 30 mei bezigde hij een soortgelijke term: de fractie opereerde als een 'negenkoppige falanx'. Voor wie de geschiedenis van de oudheid niet kent: de falanx was de gesloten infanterieformatie waarvan de oude Grieken zich in oorlogstijd bedienden. Zelf omschrijft Bosma zich bij voorkeur als de chief whip van de fractie ('met een zweep').

PVV'ers drukken zich wel vaker uit in termen waarvan ik denk: moet dat nou pers se? Een unheimisch gevoel bekroop me toen ik in De Pers het verslag las van het overwinningsfeest van de partij in café De Haagsche Kluis. 'Nederland ontwaakt,' riep oud-politieagent Hero Brinkman bij die gelegenheid verheugd uit. Zou hij niet weten dat de NSDAP in 1933 op Unter den Linden paradeerde onder het aanheffen van de leus 'Deutschland erwache'? Dierenvriend Dion Graus noemde de verkiezingsoverwinning dezelfde avond verheugend voor Wilders want die 'werkt dag en nacht voor volk en vaderland'.

Nooit gehoord dat dat de titel was van het propagandablad van de NSB? Maakt de PVV nou met opzet gebruik van zulke misplaatste historische vergelijkingen of begin ik langzaamaan paranoïde te worden? Voor alle duidelijkheid: flirten met verbaal geweld is in Nederland nooit voorbehouden geweest aan populistisch rechts. Zelf denk ik met het schaamrood op de kaken terug aan de slogans van de studentenbeweging in de jaren zestig: 'Dood aan de Amerikanen' en 'Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, gooi minister Veringa in de gracht.' Onze erfopvolgers, de krakers, wensten de projectontwikkelaars een vreselijk lot toe. Maar daar kan de PVV geen excuus aan ontlenen.

In het voorjaar van 2007 liep een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Marokko in het Willem II Stadion in Tilburg lelijk uit de hand. Hooligans van Marokkaanse komaf richtten een ravage aan. De Kamerleden Wilders, Brinkman en De Roon drongen erop aan dat de arrestanten 'een aantal Nederlandse voetbalstadions opruimen en schoonmaken en daartoe hun tandenborstel meenemen'. Niet erg kies. Om hen te vernederen lieten de Oostenrijkse nazi's Joden het trottoir met een tandenborstel reinigen. Een standbeeld in de Weense binnenstad herinnert daar nog aan. Volgens Wilders moesten de Marokkaanse relschoppers nog harder worden aangepakt: 'Na een waarschuwing moet de politie het recht krijgen met scherp te schieten op bijvoorbeeld een been.'

Geen wonder dat de PVV bij de bodybuilders op mijn sportschool zo populair is.

 

deze column klopt niet

Geplaatst door: jvdheuvel reacties

Er stond destijds een andere column met deze titel in de VN. Gaarne online zetten indien mogelijk. Bedankt alvast.

GOEDE COLUMN!

Geplaatst door: Jan Bontje reacties

Beetje late reactie, maar ik kwam deze column tegen na het zegenrijke Kamervraagje van dit manneke over een KINDERLIEDJE uit 1993...

Falangisme

Geplaatst door: C. Veenstra reacties

Wat betreft Bosma's opmerking dat de PVV-fractie opereerde als een 'negenkoppige falanx'. Het is nog krasser. De falanx is een bekend symbool van het met name Spaanse fascisme, ook wel bekend als Falangisme, onder meer opgeld doende onder Franco. Zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Falange

De rode neus van een zogenaamd linkse journalist afhakken (van Joodse komaf, maar dat speelde bij deze oprisping he-le-maal geen rol natuurlijk). Zeggen als een knokploeg het parlement te betreden. Triomfantelijk 'Nederland ontwaakt' roepen. Je fractie met een falanx vergelijken. Marokkaanse hooligans met een tandenborstel het voetbalstadion willen laten schoonmaken zoals door zekere lieden een bepaalde bevolkingsgroep in Oostenrijk werd bestraft.

En dan nóg een 'toevalligheid': de meeuw, prominent figurerend in het PVV-logo, werd door de NSB veelvuldig gebruikt als embleem; zie bijvoorbeeld dit artikel in het Historisch Nieuwsblad: http://tinyurl.com/yjvjxlo

Soldaten en stadscommando's de straten en stadions opsturen tegen overlast gevende jongeren die toevallig veelal een kleurtje hebben, met het mandaat zo nodig knieschoten af te vuren. Algemene etnische registratie bepleiten. In het parlement een 'kopvoddentax' voorstellen als instrument tegen de 'vervuiling' van onze straten en deze vergelijken met de 'hondenbelasting'. Roepen dat 'tientallen miljoenen' moslims Europa moeten worden uitgezet omdat ze crimineel zouden zijn of 'denken' [sic] aan de sharia.

Maar de PVV is in-de-verste-verte niet extreemrecht, hoor! We zijn gewoon een 'saaie partij', zegt Martin Bosma in een interview in de Volkskrant van 26 september. Waarin hij ongehinderd door kritische vragen doodgemoedereerd uiteen mag zetten dat hij in zijn boek 'De schijn-elite van de valsemunters [sic]' 'bewijst' dat Hitler eigenlijk een socialist was. Keiharde geschiedvervalsing. Herinnert co-interviewer Martin Sommer Bosma en de lezer er dan tenminste even aan dat Hitler zich in verhitte toespraak na verhitte toespraak juist speciaal keerde tegen het Marxisme? Dat socialisten werden opgepakt en een rode driehoek moesten dragen? (plaatjes hier http://tinyurl.com/2wmcw8l en hier http://tinyurl.com/37oqnvf )? Niets daarvan. Wel in de krant een begeleidende column van Sommer met als titel 'Nieuwe lessen in goed en kwaad', met waarderende woorden voor het door Wilders knap op de kaart zetten van de morele kwestie in de politiek.

Sommer moet eens z'n Foucault en vooral z'n Derrida lezen. Maar die 'linkse hobby' heeft hij waarschijnlijk allang afgezworen. Gelukkig durft Max van Weezel nog een proeve van intelligente duiding aan van het PVV-vertoog, op grond van de informele tekenen 'tussen de regels door'.

Elk van de oprispingen en signalen van Wilders c.s. zou op zichzelf genomen nog ‘toevallig’ kunnen resoneren met fascistische voortijden. Het totaalbeeld is echter angstaanjagend duidelijk, tenzij je het niet wilt zien.

Essentialistische denkpatroon

Geplaatst door: T. Gaugenot reacties

Gezien de hoge Israël-dweepgehalte van de Venlose leider is het mijns inziens niet zo waarschijnlijk dat het Joods-zijn van lievelingsdoelwit Clairy Polak op enige wijze ertoe deed. Ze is gewoon in de ogen van Wrokkig Nederland de belichaming van de linkse kerk in het medialandschap.
Het zware geschut van het A-woord dient eerlijkheidshalve in de schuur te blijven, als er geen concrete aanleiding is om de aantijging van antisemitisme van stal te halen.
Daarentegen rechtvaardigt de door PVV'ers gebezigde woordkeuze omtrent allochtonen, moslims [en Antilianen] wel enige vergelijking met bepaalde 'donkere jaren' van vóór de oorlog.
M.a.w. is de PVV tot nader inzien geen antisemitische beweging, maar wel eentje in welke schoot een aantal figuren verkeren, wiens denkbeelden over moslims, en met name die van Marokkanen komaf, soms niet wezenlijk lijken te verschillen van hetgene, dat door extreem-rechtse groeperingen toentertijd over Joden beweerd werd. Want waar sta je als je meent dat Marokkanen in wezen onverbeterlijke criminelen, ja zelfs kwaadaardige wezens zijn? Dan ben je essentialistisch bezig, en zo'n denkpatroon sluit elk mogelijkheid tot een modus vivendi uit.

[reageren]

Profiel

Thijs Broer / Map Oberndorff

The Dijsselbloem method

Profile Jeroen Dijsselbloem: "If I get into the ideological side of things, I won’t achieve anything"

Interview

Max van Weezel / Map Oberndorff

President Algemene Rekenkamer: ‘Er is een totale kanteling nodig’

Algemene Rekenkamer-president Saskia Stuiveling vertrekt na zestien jaar. We spraken haar vorig jaar in september

Interview

Jaco Alberts

Bram van Ojik: ‘Het kabinet is uitgeregeerd’

Wij spraken Bram van Ojik vorig jaar. De gewezen tussenpaus had de smaak toen flink te pakken

 

Redactie

Van Piketty tot powersnack

De beste en slechtste ideeën van 2014

Interview

Max van Weezel

‘Ik vind de onderkant van de samenleving te belangrijk om aan links over te laten’

VVD'er Sander Dekker is er voor de onderkant

Te snelle concessies

Ko Colijn

Blije nagelvijlsters

Ko Colijn

Dit is goed! Ik ontvang graag wekelijks verhalen in mijn inbox

E-mailadres *
Ja, ik wil graag de VN Nieuwsbrief ontvangen

Neem nu een
abonnement
Jaar
Half jaar
Kwartaal
Proef
Papier en digitaal
Alleen digitaal