Wie is er nog bang voor Rutger Castricum?

Door Redactie
17 november 2010
Leestijd:

Waar is het de rebel van GeenStijl en PowNed om te doen? Nog even en elke politicus is ‘Rutger Castricum-proof’ en wat dan? In Vrij Nederland deze week een profiel van PowNed-verslaggever Rutger Castricum. Aan het woord komt onder meer Frans Bromet, bij wie Castricum het vak leerde. De PowNed-verslaggever noemde hem in verschillende interviews zijn 'grote leermeester' en 'de allergrootste held'.

Bromet laat zijn licht schijnen over diverse items van Castricum, waaronder een filmpje waarin Castricum een item waarin Castricum de jongerenafdeling van de ChristenUnie bezoekt. De verslaggever spreekt iemand aan met 'christenhond' en vraagt aan een stotterende jongen of hij nog geneukt heeft - 'laten pijpen misschien?' Bromet: 'Journalistiek is proberen ergens achter te komen, iets te onthullen. En dat was hier helemaal niet de bedoeling. Ze zullen zich wel slap gelachen hebben op de redactie, maar waar verdienen die mensen dat aan? Zo bruut zijn tegen zulke kwetsbare mensen, daar moet je haast wel sadistische trekjes voor hebben. Zoiets is het gevolg van de verharding van de maatschappij, en het draagt er aan bij.'

Rutger Castricum zegde aanvankelijk zijn medewerking toe aan het artikel, maar toen hem ter ore kwam dat Vrij Nederland twee van zijn oude bekenden had gebeld, werd hij boos. Desondanks wilde hij over twee maanden wel wat tijd voor VN maken, mits we toezegden niemand uit zijn omgeving meer te benaderen - ook geen oud-collega's bijvoorbeeld. Dat vond hij 'Wilma-Nanninga-praktijken'.

Op VN.nl vandaag vijf items die Rutger Castricum maakte met politici.

Rutger en Ella Vogelaar

Rutger op bezoek bij de Christen-Unie jongeren

Rutger en Femke Halsema

Rutger en Jan Peter Balkenende

Rutger en Ronald Plasterk

Kees van Kooten

Geplaatst door: G. Augustin reacties

Geef mij maar Kees van Kooten, wat een fantastische man en wat een fantastisch interview in jullie blad.

Dhr.

Geplaatst door: Carl Zimmerman reacties

PowNews is een brugklaszender, voor en door mensen met een ballorige brugklasmentaliteit. De vorm is het doel, het onderwerp het middel. Ze schoppen zgn tegen het establissement, maar willen vooral aardig en leuk gevonden worden. Denk dat over een jaar de meeste mensen wel klaar zijn met deze nieuwe vorm van 'journalisitiek'.

Professor

Geplaatst door: Nooitgedacht reacties

Proef ik hier een stukje jaloezie? Rutger wilde waarschijnlijk niet komen omdat jullie toch altijd maar dezelfde saaie vragen stellen...

Irrelevant, maar op de cover?

Geplaatst door: David reacties

Een heel artikel over hoe slecht Rutger is, maar wel op de cover? Blijkbaar toch een goede kop voor de losse verkoop?
Hoe vaak is het eigenlijk voorgekomen dat weer zo'n links-journalist woordvoerder op een ministerie werd (of gewoon kamerlid voor de PvdA/D66/GL) en ze door VN onder het alwetende vergrootglas werden gelegd?
PowNed zal denken: "Zo, deze eer is Llink nooit te beurt gevallen. We zijn dus wél relevant". En het aantal nieuwswaardige scoops van de afgelopen weken zijn ook groter dan die van VN de afgelopen jaren.

Rutger van Castricum

Geplaatst door: Willem Heitinga reacties

Vind het wel leuk wat ie doet. Ik proef inderdaad jaloezie hier.

lacheeeeee

Geplaatst door: cora reacties

Powned: 2 kwallerige blaaskaken samen die het woord journalistiek niet begrijpen. Grof zijn is geen kunst, subtiel zijn wel en dat hebben deze "jongens"niet in zich

W. Heitinga

Geplaatst door: W. Heitinga reacties

@cora op 17-11-2010 15:25
Tijden veranderen, en de journalistiek ook. R. Castricum en geenstijl/ PowNed hebben al meer bereikt en meer scoops gehaald dan menig ander journalistiek medium.

Menno

Geplaatst door: Menno reacties

@ Cora

En bepaal jij wat journalistiek is? Ik zie hier al direct het probleem...

Geenstijl.nl heeft inderdaad al meer bereikt dat menig (door de overheid omhoog gehouden) website of tv zender. Ik vind die kritiek die je geeft dus een beetje kansloos.

Prof Drs.

Geplaatst door: H.J.W.Th.G. reacties

Rutger Castricum schrijft voor de Revue. Zijn medewerking aan PowNed is mij helaas niet bekend, daar ik 's ochtends college moet geven en derhalve vroeg opsta. Nee, ik bedoel, vroeg naar bed ga. Ach, wat maakt het ook uit, u begrijpt mij.

Prof Drs.

Geplaatst door: H.J.W.Th.G reacties

getekend: Heitinga

PowNed

Geplaatst door: AzijnseikerT reacties

PowNed is nog slechter dan ik vooraf had gedacht. Lid worden was vanaf het begin al geen optie. Ook zie ik veel prominente reaguurders niet meer in de panelen voorkomen van GS. Het was een mooie vrijplaats van andersdenkenden, maar daar is in de loop van de tijd behoorlijk wat gewijzigd.

Rutger

Geplaatst door: johan camfferman reacties

Jezus, wat een ouwe koek weer. Al zeker 5 keer eerder gelezen in ander tijdschriften of kranten over zijn stage bij Frans Bromet et cetera en ook zijn opleiding op Chr. School vd Journalistiek in Kampen. Dat 'ie een harde werker was. Ikzelf zat trouwens op de School in Utrecht. Goh, wat is VN toch een derderangs en plat opinieblaadje geworden. Ik verslond dit tijdschrift in de jaren 70 en 80. Lees nu al heel lang met veel plezier het fantastische Elsevier!

Mr

Geplaatst door: Criticaster reacties

Als jullie dit bedoelen met "lange leve de inhoud" hoeft dat van mij niet zo nodig.

Fris

Geplaatst door: Henk en Ingrid reacties

Powned is de logische opvolger van Geenstijl.tv - Prima initiatief, ander geluid. VN moet niet zo huilie huilie doen!

Dhr.

Geplaatst door: Carl Zimmerman reacties

PowNews en GeenStijl zijn volledige Telegraaf-klonen geworden, de geest van Kees Lunshof waart er over de burelen. Wanneer zien we Weesie en Castricum in het Stan Huygens journaal? Zal niet lang meer duren denk ik. Brave jongens, gezagsgetrouw, opkijkend naar het koninklijk huis, en sinds kort ook zogenaamd 'anti-PVV'. Maar PowNews-kijkers en GS bezoekers zijn voor 90% Henk en Ingrids: niet teveel diepgang graag, liever een foute grap (nooit een racistische trouwens, dat durven ze dan weer niet).

Dhr

Geplaatst door: R Wijnbergen reacties

Kunnen we die irritante man niet vogelaarvrij verklaren.

gek

Geplaatst door: cora reacties

menno en heitinga: dat jullie bewondering koesteren voor Rutger Castricum zegt veel over jullie!!! van hetzelfde laken een pak.

Wie is er nog bang voor Rutger Castricum?

Geplaatst door: Esther Prade reacties

Rutger wilde niet meewerken aan een interview omdat ze met Frans Bromet hebben gebeld? Wel zwak van Rutger, als dat zo is. Ik zie Frans van de week, dus zal ik 'm maar even uithoren over hoe het precies zit. Maar verder heb ik niet zo veel zin om Vrij Nederland te kopen. Misschien kan ik 'm gratis bij Frans lezen.

Respectloos

Geplaatst door: Lester reacties

Debiel, echt waar te gek voor woorden dat mensen dit journalistiek noemen. Het is gewoon mensen beledigen en kwetsen achter de bescherming van een cameraploeg. Het enige positive wat ik erover kan zeggen is dat ze een trapje hoger staan dan keyboardwarriors omdat ze wel in de realiteit mensen kwetsen en uitschelden. Dat mensen dit leuk vinden bewijst maar weer eens hoe lui en simpel sommige mensen zijn. Die man verdient niks meer dan een goede klap op zn smoel. Als ik ooit eens die malloten van pwnnews zie dan zal ik ze eens laten zien wat respectloos betekent. Zij tonen geen respect dan verdienen ze ook niks meer.

Castricum wordt bang! 20-2-2012

Geplaatst door: Kees reacties

Heb net Rutger Castricum gezien bij DWDD. Ongelooflijk!.....Treurig, vies, verontrustend.....Wat is een aanwijzing voor het feit dat onze cultuur een dieptepunt heeft bereikt?? Dat er nog 300.000 Nederlanders kijken naar het gedrag van deze man. Wat mij betreft zijn we nog lang niet genoeg wakker geschud door de crisis...

Zeur niet, maar kijk naar de resultaten.

Geplaatst door: Piet reacties

Beste journalist ooit

Rut

Geplaatst door: Simius Strabus reacties

Rut faalt.

rutger

Geplaatst door: dijkstra reacties

voor mij had rutger die klappen moeten krijgen van die angolees..sukkel dat ie is...wel huilen bij de rechter als ze daadwerkelijk klappen krijgen..hoop dat jullie nog meer klappen krijgen..vooral rutger

[reageren]

Blog

Frits van Exter

We hebben de satirici hard nodig

Liever geen grote woorden graag, maar doelgericht de strijd tegen haat aangaan

Interview

Sander Donkers

Ilse de Lange & Co

Via het songfestival naar een morsig rockhok: op tournee met The Common Linnets

Interview

Carolina Lo Galbo

Paul Witteman: ‘Ik had best willen sterven in het harnas'

Paul Witteman over twijfel, muziek en leven na P&W

Blog

Thijs Broer

Hoe Zwarte Piet van kleur verschoot

De roetpieten van het Sinterklaasjournaal

Column

Elma Drayer

Vier jaar mediacolumn: een terugblik

Vier jaar de mediacolumn van Elma Drayer: een terugblik

Dit is goed! Ik ontvang graag wekelijks verhalen in mijn inbox

E-mailadres *
Ja, ik wil graag de VN Nieuwsbrief ontvangen

Neem nu een
abonnement
Jaar
Half jaar
Kwartaal
Proef
Papier en digitaal
Alleen digitaal