Boze heren en oude meisjes

Door Elma Drayer
17 januari 2011
Leestijd:

VKblog van ‘de Volkskrant’ verdwijnt per 1 maart. Wat heeft vijf jaar ‘burgerjournalistiek’ ons gebracht?

Ene Roland Danckaert schreef afgelopen maandag: 'Remarque levert ons een vuile streek. Ik zie gewoon aan zijn rotkop dat hij niet deugt. Remarque houdt vooral heel erg veel van zichzelf. En van zijn status.'

De woorden betreffen de huidige hoofdredacteur van de Volkskrant. En ze zijn, ik verzin dit niet, te lezen op een site die opereert onder de vlag van de Volkskrant. De scribent ontstak in woede omdat het ochtendblad per 1 maart ophoudt met het zogeheten VKblog. Belangrijkste reden: de krant kan de benodigde 'aandacht en technische ondersteuning' niet langer bieden.

Daarop vlogen niet alleen de getroffenen hoog in de gordijnen, met enquêtes en briesende stukjes ad hominem. Ook oud-redacteur Geert-Jan Bogaerts, destijds initiatiefnemer van het concept, bleek nogal ontstemd. De bloggers hadden 'recht', schreef hij, op 'meer uitleg' van de hoofdredacteur. En Alexander Pleijter, docent nieuwe media, liet via het platform De Nieuwe Reporter weten dat het dagblad 'een zorgplicht' had tegenover de bloggers. Schande dat hun stukjes zomaar in de virtuele vergetelheid zouden verdwijnen!

Moet surfend Nederland werkelijk treuren? Welnee. Hoofdredacteur Philippe Remarque nam een wijs besluit. Het enige wat het VKblog immers heeft bewezen in de ruim vijf jaar dat het bestaat, is zijn eigen overbodigheid.

- Het enige wat het VKblog immers heeft bewezen in de ruim vijf jaar dat het bestaat, is zijn eigen overbodigheid

Eigenlijk ging het van meet af aan mis. Met dit initiatief, schreef chef Geert-Jan Bogaerts in september 2005, zou de krant de nieuwe kaste der 'burgerjournalisten' aan zich binden. Zo zou 'een symbiose' ontstaan tussen de redactie en het lezerspubliek - partijen die volgens hem lelijk van elkaar vervreemd waren geraakt. 'De krant is geen meneer meer,' vond hij, 'maar moet zich opstellen als de buurman met wie je in debat kunt.' Ik ben journalist, jij bent journalist, wij zijn allen journalist - dat was zo ongeveer de idee. Zelden iemand zo enthousiast zijn eigen vak in de uitverkoop zien doen.

Waartoe deze postmoderne vervaging zou leiden, was niet heel moeilijk te voorspellen. En inderdaad. Binnen de kortste keren krioelde het op de site van de oude meisjes die hun spirituele gedachtengoed met ons wilden delen, van de boze heren die de multiculturele samenleving te lijf gingen, van matig getalenteerde dichters en gefnuikte wetenschappers. En als ze zelf even niks te melden hadden, kopieerden ze ongegeneerd andermans teksten. Uiteraard verscholen bijna alle bloggers zich achter een geinige schuilnaam, met de anonieme heldenmoed die daarbij hoort. En bijna elk debat werd onmiddellijk gekaapt door stokpaardberijders.

Maar ingrijpen was ten strengste taboe. De internetredactie wilde 'geen zedenmeester' zijn, schreef de chef in zijn wekelijkse rubriekje. 'Het wezenlijke van de burgerjournalistiek is nou juist dat de krant niet meer bepaalt waar de grenzen van het journalistiek betamelijke liggen, maar dit overlaat aan de schrijvers.' Hardnekkig bleef hij jubelen over 'de pareltjes' die hij er aantrof. Ook was hij in alle ernst de mening toegedaan dat ze 'een grotere plaats' verdienden in de papieren krant. Nog in december 2009 beschreef hij het VKblog lyrisch als 'een dorp met alle mooie en minder mooie eigenschappen van het dorpsleven'.

Maar hoezo zouden Volkskrant-abonnees moeten meebetalen aan de instandhouding van een gratis speeltuin voor toetsenbordbezitters met te veel vrije tijd? Elders - van rechts tot links - bloeien genoeg weblogs van 'burgerjournalisten' die wél de moeite van het volgen waard zijn. Op eigen kosten, welteverstaan.

vkblog

Geplaatst door: Kameo reacties

http://www.vkblog.nl/blog/7548/TBS_en_Psychiatrie

Mevrouw Drayer

Geplaatst door: Jezzebel reacties

Ik heb er een bijdrage over gemaakt.
http://bit.ly/hVUufA

Mevrouw Drayer heeft zich er een beetje ‘lui’ vanaf gemaakt door geen enkele blogger persoonlijke vragen te stellen,
snel een quootje van Ronald Danckaert te jatten
en verder met een conclusie te komen die geen hout snijdt.
Eigenlijk alles wat ze ons bloggers verweet :-)
.

?

Geplaatst door: Karel Otten reacties

^ Waar! maar ook waar is dat de volkskrant wel veel strenger had moeten modereren. Ik vind er geen doorkomen aan op die blog

Vuurvlieg

Geplaatst door: Sybilla van der Laan reacties

Het schrijven of het kritisch en goedpratend schrijven van Elma Drayer is kolderiek. Ergo, kolder!!!

VK blog

Geplaatst door: Ano Niem reacties

Oh daar is wel eens over mij geschreven. Geen gemis hoor. Dat dit nu weg is.

Volkskrantblog tabee

Geplaatst door: Paardestaart reacties

Het is inderdaad geen gemis dat het volkskrantblog ter ziele is. Dat Drayer de overbodigheid ervan echter illustreert door te spotten met de bijdragen van tegenstanders van de multiculurele samenleving valt wel een beetje tegen: als ze daar niet op zit te wachten omdat er per slot al een Joop bestaat, dan zou ik het nog kunnen begrijpen: ook daar o.a. valt immers al te lezen wat de papieren kranten alsmaar oplepelen..
En die ouwe meisjes, ach nou ja - die zijn immers gewoon thúis bij de Volkskrant? Gelukkig kunnen zij nog terecht bij de andere kwaliteitskoeranten - in de nette-mensen-pers zijn de waarden van het hippiedom en het new-age gedachtengoed volledig afgezonken cultuurgoed
Maar zal mevrouw Drayer zich niet een beetje eenzaam gaan voelen nu zij niet meer ‘rechts’ ingehaald wordt op het blog van haar eigen krant? Om over de trouwe genegenheid van de oude meisjes nog maar niet te spreken..

quickmediator

Geplaatst door: http://www.quickmediator.nl reacties

prima

[reageren]

Blog

Frits van Exter

We hebben de satirici hard nodig

Liever geen grote woorden graag, maar doelgericht de strijd tegen haat aangaan

Interview

Sander Donkers

Ilse de Lange & Co

Via het songfestival naar een morsig rockhok: op tournee met The Common Linnets

Interview

Carolina Lo Galbo

Paul Witteman: ‘Ik had best willen sterven in het harnas'

Paul Witteman over twijfel, muziek en leven na P&W

Blog

Thijs Broer

Hoe Zwarte Piet van kleur verschoot

De roetpieten van het Sinterklaasjournaal

Column

Elma Drayer

Vier jaar mediacolumn: een terugblik

Vier jaar de mediacolumn van Elma Drayer: een terugblik

Dit is goed! Ik ontvang graag wekelijks verhalen in mijn inbox

E-mailadres *
Ja, ik wil graag de VN Nieuwsbrief ontvangen

Neem nu een
abonnement
Jaar
Half jaar
Kwartaal
Proef
Papier en digitaal
Alleen digitaal